Як провести радіорозвідку? Мотиваційний пост

Радіорозвідка своїми силами

Я знаю, мене читають багато військових колег, тому почну з головного: У кожному підрозділі є хлопець, який цікавиться сучасною комп’ютерною технікою або радiо. Знайдіть його, заберіть з “окопів” або рутинної служби та “посадіть” його на тему радіорозвідки.

Передісторія

У цій війні РФ обійшла нас значно за технологіями та технікою радіорозвідки та РЕБ. Проти нас працюють десятки видів радіоелектронних комплексів. А у нас із цим дуже погано. Я пишу не про ГУР і не про СБУ, де є фахівці найвищого класу з досвідом та обладнанням, а про “масовий” армійський сектор ЗСУ.

І якщо для РЕБ потрібне особливе та потужне обладнання, то радіорозвідка менш вимоглива до ресурсів. До нас заходять імпортні комплекси TCI, є і вітчизняні розробки: Пластун, Хортиця, Буковель, Нота. Але всього цього мало на всі ЗСУ і у достатній кількості це з’явиться у невідомій перспективі. Але це не привід опускати руки.

РЕР це на половину залізо, а друга половина це аналітика та досвід. Якщо у Вас будуть засоби моніторингу ефіру, нехай примітивні, то Ви вже буде на рівень вищим за інформованістю.

Що Ви зможете зробити самотужки

• моніторити УКХ радіоефір та слухати відкриті розмови

• Ви не можете прослухати шифровані переговори. Але на основі частот та інтенсивності таких переговорів можете зробити дуже важливі висновки

• брати пеленги на позиції противника

• фіксувати роботу РЕБ та брати пеленги на РЕБ

• фіксувати роботу Орланів та інших БПЛА

• визначати напрямок та віддаленість БПЛА

• фіксувати WIFI мережі, брати пеленги та за MAC адресами бачити скільки людей супротивника “на роутері”

• фіксувати роботу контрбатарейних радарів та брати пеленги

• транслювати в єдиний центр дані з різних приймачів

Ви зберете згодом бібліотеку спектрів, зможете відрізняти моделі БПЛА та типи радіостанції

Що вам потрібно

Слухати УКХ Ви можете будь-яким SDR приймачем. Ціна на VHF та UHF стартує від 1000 гривень. Чим SDR дорожчий, тiм ширший його спектр та тим кращі характеристики. Якщо спостерігати за БПЛА, то потрібен SDR приймач вище діапазоном. Наприклад, HackKRF за 8-15 тис гривень. На кожен діапазон Вам потрібна антена. Бажаєте пеленгувати і краще чути- використовуйте спрямовану антену. Ціни на антени від 500 грн. Хочете всі дані з лінії фронту з різних приймачів збирати в одному центрі? Встановить сервер на платі Raspberry Pi (від 4 тисяч гривень) який буде транслюватиме сигнал до штабу.

Бажаєте швидко та точно пеленгувати з відображенням прямо на карту? Кракен SDR Вам у допомогу. Коштує близько 500 доларів

В цілому це все коштує не шалених грошей. Зрозуміло, що меж немає, але розпочати Ви зможете, зібравши комплекс, за ціною дешевшою за дрон. Якщо комусь цікаво, що є з SDR найкрутішим і найдорожчим це Aaronia SPECTRAN V6 за 5K USD.

А стартувати треба з того, з чого я почав пост - знайдіть у себе тямущого хлопця, який вивчить Iнет по темі і все збере. А далі лише допитливість, аналіз та досвід.

UPD. Цей пост не технічний, у мережі достатньо порад, оглядів та статей на тему SDR. Цей пост скоріше мотиваційнiй. Треба не чекати, а робити.

А всі хлопці, які самі всьому навчаться та отримають досвід у майбутньому складуть основу нового роду військ “Військова Радіорозвідка”. Ось побачите.

Оригінальний пост на Facebook